Zandcementdekvloeren
Een zandcementdekvloer wordt vaak toegepast in de utiliteits- en woningbouw en is een niet-constructieve vloer die direct in het werk op de draagvloer wordt aangebracht.
Meer informatie over zandcementdekvloeren vindt u op deze pagina. Kunt u het antwoord op uw vraag hier niet vinden? Wij helpen graag verder. Kijk op pagina contact voor onze gegevens, openingstijden en het contactformulier. Wilt u een offerte aanvragen, dan verzoeken wij u vriendelijk dit te doen via onze pagina offerte. Is dit toch niet het type vloer wat u zoekt; kijk dan gerust verder op onze website en zie in welke vloeren wij nog meer gespecialiseerd zijn.
Zandcementdekvloeren
Een zandcementdekvloer wordt aangebracht met als doel:
- een gewenst peil te realiseren,
- als drager te fungeren voor een later aan te brengen vloerafwerking; denk hierbij aan tegels, tapijt, marmoleum, coating, enz.
- te fungeren als direct aan verkeer blootgestelde vloer, er dient dan wel een slijtlaag te worden toegepast.
De wijzen waarop de zandcementdekvloer aangebracht wordt op de draagvloer kan verschillen van:
- al dan niet hechtend,
- niet-hechtend (scheidingslaag ertussen),
- zwevend op een isolatiemateriaal.
Indien omschreven in bestek, door ons geadviseerd of gewenst door principaal kunnen wij zorgen voor het leveren en aanbrengen van isolatiemateriaal, kantstrook, krimpwapening, hechtprimer, slijtlaag die met het vlinderen in de bovenlaag wordt verwerkt (eventueel met kleurstof), plastic onder- en afdekfolie. Het is ook mogelijk om door ons een kunststofvezel en/of droogversneller door de mortel te laten verwerken. Eventuele vloerverwarming dient principaal zelf aan te brengen/laten brengen.
Onderstaand de systemen die wij kunnen aanbieden bij het vervaardigen van zandcementdekvloeren:

Volautomatisch systeem
Op de bouwplaats wordt een silo neergezet die gevuld is met zand en cement. Onder deze silo plaatsen wij een computergestuurde vloerenpomp die de mortel mengt met water en dan naar de werkplek transporteert met behulp van slangen. De voordelen van dit systeem zijn dat er geen mankracht nodig is die de vloerenlegger van specie moet voorzien, er constante kwaliteit gewaarborgd is, de producten KOMO-gecertificeerd zijn, de silo-systemen geluidsarm zijn, de werkplek schoon en opgeruimd achter blijft.

Semi-machinaal systeem
Er wordt op de bouwplaats een zandsilo neergezet en cement aangeleverd in zakken van 25kg per stuk op een pallet. Wij plaatsen een vloerenpomp onder de silo die zonder handmatige handelingen wordt gevuld met zand. Het cement en water wordt bij dit systeem wel handmatig toegevoegd. Als de mortel gemengd is wordt deze met behulp van slangen naar de werkplek getransporteerd. De producten zijn KOMO-gecertificeerd.

Handmatig vullen
Om arbotechnische redenen wordt dit alleen nog maar toegepast bij kleine oppervlakte. Hierbij wordt op de bouwplaats het zand los gestort en de cement aangeleverd in zakken van 25kg per stuk op een pallet. Een werknemer vult handmatig de vloerenpomp met de producten en voegt water bij de mortel waarna deze via slangen naar de werkplek wordt getransporteerd.

Mobiele menginstallatie
Indien gewenst kunnen wij ook zorgen voor een mobiele menginstallatie.
Specificaties
Normen: De zandcementdekvloeren worden door ons aangebracht volgens de NEN2741 (kwaliteit en uitvoering), NEN2747 (vlakheid), NEN2742 (zwevend) en voor sporthallen NOC*NSF norm.
Mortel: De mortel waarmee wij deze vloeren maken varieert van druksterkte Cw7 t/m Cw25, is aardvochtig en de cement (meestal Portland- of portlandvliegascement) is een hydraulisch bindmiddel.
Droogtijd: Voor de natuurlijke droogtijd van zandcementdekvloeren wordt een richtlijn van 1 week per cm vloerdikte aangehouden. Deze kan door gebruik te maken van een droogversneller verkort worden naar 2 tot 21 dagen droogtijd, al is de haalbaarheid hiervan sterk afhankelijk van verschillende factoren.
Zwevend: Bij zwevende zandcementdekvloeren is de keuze van welk isolatiemateriaal voorgeschreven/toegepast wordt sterk afhankelijk van de functie waar het voor dient. Om bijvoorbeeld contactgeluid te reduceren wordt gebruik gemaakt van akoestische isolatie maar voor warmtereductie is weer een thermische isolatie nodig. Bij een type isolatie dat snel het water uit de mortel kan onttrekken is het raadzaam om daar een plastic onderfolie op aan te brengen. Tevens dient er een kantstrook tegen de wand geplaatst te worden om contactbruggen te voorkomen.
Vloerverwarming: Als (zwevende) zandcementdekvloeren voorzien zijn van een vloerverwarmingssysteem is de kans op scheurvorming groter. Er wordt dan ook aangeraden om een krimpwapening in de zone boven het midden van de vloerdikte op te nemen om dit te beperken. Wel dient er te alle tijde een kantstrook tegen de wand geplaatst te worden om uitzetting van de vloer mogelijk te maken. De krimpwapening is niet te vervangen door een kunststofvezel omdat deze alleen plastische krimpscheuren voorkomt.
Niet hechtend: Bij niet hechtende zandcementdekvloeren wordt door middel van plastic onderfolie de dekvloer los gehouden van de draagvloer. Om contactbruggen te voorkomen moet er een kantstrook tegen de wand geplaatst worden.
Hechtend: Als zandcementdekvloeren hechtend worden aangebracht op de draagvloer, dan dient deze ondervloer eerst met een cementpapje ingewassen te worden. Als toevoeging bij dit papje kan er nog een hechtprimer doorheen worden gemengd.
Eindafwerking: Zandcementdekvloeren die gaan fungeren als direct aan het verkeer blootgesteld dienen, om een hogere slijtvastheid te behalen, voor het vlinderen ingestrooid te worden met een mengsel van cement, toeslagmateriaal en eventueel kleurstof.
Onderstaand vindt u een opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen van zandcementdekvloeren.
De voordelen van Zandcementdekvloeren
-
zijn in meerdere kwaliteiten leverbaar,
-
kunnen naast vlak ook op afschot worden aangebracht,
-
zijn geschikt voor vochtige ruimtes dus ook voor buiten,
-
zijn aan te brengen bij aansluitende niveauverschillen,
-
hebben een hoge druksterkte en slijtvastheid,
-
kunnen voldoen aan hoge vlakheidseisen.
De nadelen van Zandcementdekvloeren
-
kunnen een maximum dagproductie van ± 300m2 per ploeg behalen waardoor er meer dilataties ontstaan,
-
vervaardigen is arbeidsintensief maar wel echt ambachtswerk,
-
hebben een lage buigtreksterkte,
-
krimpen tijdens het uitharden en hebben daarom eerder een krimpwapening nodig.