Woonbeton- en bedrijfsvloeren

Een bedrijfsvloer van beton oftewel betonvloer wordt meestal toegepast in bedrijfspanden, in parkeergarages, voor op- en afritten. De laatste jaren zien we dat in woningen en voor terrassen ook steeds vaker voor een betonvloer wordt gekozen. Deze bedrijfs-/woonbetonvloer kan dienst doen als niet-constructieve vloer die direct in het werk op de draagvloer wordt aangebracht of als constructieve vloer die direct in het werk wordt gerealiseerd.

Meer informatie over woonbeton- en bedrijfsvloeren vindt u op deze pagina. Kunt u het antwoord op uw vraag hier niet vinden? Wij helpen graag verder. Kijk op pagina contact voor onze gegevens, openingstijden en het contactformulier. Wilt u een offerte aanvragen, dan verzoeken wij u vriendelijk dit te doen via onze pagina offerte. Is dit toch niet het type vloer wat u zoekt; kijk dan gerust verder op onze website en zie in welke vloeren wij nog meer gespecialiseerd zijn.

Woonbeton- en bedrijfsvloeren

Betonvloeren zijn kwalitatief, duurzaam, slijt- en krasvast, onderhoudsvriendelijk, hebben een industrieel en robuust uiterlijk en zijn geschikt voor een breed toepassingsgebied door hun veelzijdigheid. U kunt hierbij denken aan betonvloeren;

  • voor binnen of buiten,
  • dienend als constructieve of niet constructieve vloer,
  • fungerend als eindafwerking of die dienst doen voor een later aan te brengen afwerkvloer,
  • op afschot of vlak,
  • die door instanties aan grotere eisen dienen te voldoen dan de standaard, bijvoorbeeld vloeistofdicht.

Bij het vervaardigen van betonvloeren laten wij de vloeibare mortel in een truckmixer kant-en-klaar aan leveren op de bouwplaats. Via een goot wordt de mortel verplaatst in een door ons gehuurde pomp met machinist, die deze dan snel en efficiënt naar de werkplek transporteerd.

Truckmixers en betonpomp

Truckmixers en betonpomp

Indien omschreven in bestek, door ons geadviseerd of gewenst door principaal kunnen wij zorgen voor het leveren en aanbrengen van isolatiemateriaal, kantstrook, plastic onderfolie, enkele/dubbele wapening, hechtprimer, slijtlaag die met het vlinderen in de bovenlaag wordt verwerkt (eventueel met kleurstof), impregneermiddel, kitvoegen, curing compound of plastic afdekfolie. Ook kunnen wij polypropyleenvezels en/of staalvezels door de mortel laten verwerken, indien nodig zaagsneden aanbrengen en zorgen voor een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening dan wel enkel een KOMO-productcertificaat. Eventuele vloerverwarming, profielen en goten dient principaal zelf aan te brengen/laten brengen.

Voor binnen of buiten
Constructieve of niet constructieve vloer
Afschot of vlak

Specificaties

Normen: De betonvloeren worden door ons aangebracht volgens de NEN2743 (kwaliteit en uitvoering) en NEN2747 (vlakheid).

Mortel: De mortel waarmee wij deze vloeren maken is leverbaar in verschillende sterkte-, milieu- en consistentieklasse, daarnaast kan worden gekozen voor enkele korrelgroepen en is het mogelijk diversen toeslagen door de mortel te laten mengen.

Monolithisch: Zijn betonvloeren die in één arbeidsgang worden gemaakt tot een dienst doende eindafwerking voor industrieel gebruik dan wel werk- en/of leefruimte. Deze vloeren worden eerst gestort, waarna het vloeroppervlak tijdens het droogproces machinaal afgewerkt/gevlinderd wordt van geschuurd tot aan glad. Als het vloeroppervlak voor de eerste keer machinaal bewerkt is, kan er een slijtlaag (eventueel met kleurstof) in de bovenlaag ingestrooid worden om een nog hardere en slijtvastere toplaag te krijgen. De slijtlagen die wij gebruiken bestaan uit een mengsel van cement en een toeslagmateriaal van bijvoorbeeld kwarts. Nadat het gewenste/vereiste vloeroppervlak is bereikt kan deze eventueel worden na behandeld met een plastic afdekfolie of curing compound om te snelle droging te voorkomen. Voor woonbetonvloeren is het raadzaam om deze te voorzien van een blanke impregneerlaag, dit om binnendringen van vuil, vet, olie, e.d. te beperken tot een minimum.

Constructief: Dit kunnen in het werk gestorte vrijdragende of ondersteunende betonvloeren zijn. De vrijdragende vloeren kunnen op elk niveau worden aangebracht en brengen de krachten over op een andere dragende constructie. De ondersteunende vloeren worden op maaiveldniveau of verlaagd in de grond aangebracht omdat deze een dragende ondergrond vereisen, denk hierbij aan een puinbed, verdicht zandbed of werkvloer. De betonvloeren kunnen in beide gevallen monolithisch afgewerkt worden dan wel ruw gebezemd voor een latere afwerkvloer. Constructieve betonvloeren bevatten in de meeste gevallen dubbele wapening, deze wapening fungeert als een deuvel en beperkt de kans op scheurvorming. Heel zelden gebeurt het dat de dubbele wapening wordt vervangen door staalvezels maar dan zullen er al snel hoeveelheden van 100kg/m3 of meer in de betonmortel toegepast worden. Inzake adviezen en berekeningen hierover dient u zich te wenden tot een constructeur.

Niet constructief: Dit zijn druklagen die direct in het werk gestort worden op de draagvloer of direct in het werk gestorte betonvloeren op een dragende ondergrond. De betonmortel voor het maken van druklagen bevat een fijnere grindkorrel omdat deze vloeren relatief dunner zijn dan de betonvloeren die op een dragende ondergrond zoals een puinbed, verdicht zandbed of werkvloer aangebracht worden. De druklagen en betonvloeren kunnen beide monolithisch afgewerkt worden dan wel ruw gebezemd voor een latere afwerkvloer. Om de kans op scheurvorming te beperken kan een enkele wapening in de zone boven het midden van de vloerdikte opgenomen worden, een dubbele wapening geplaatst worden of in plaats daarvan kunnen er staalvezels in de betonmortel toegepast worden in de gebruikelijke hoeveelheden die liggen tussen de 25 en 40kg/m3.

Vloeistofdicht of vloeistofkerend: Bij bedrijfsactiviteiten waar risico’s op bodemverontreiniging ontstaan, wordt vanuit de milieuwet- en regelgeving geëist dat er bodembeschermende maatregelen worden getroffen. Bij geringe vloeistofbelastingen volstaan over het algemeen vloeistofkerende betonvloeren, die de vloeistoffen door lekkages en/of morsingen tijdelijk kunnen tegenhouden zodat deze opgeruimd kunnen worden voordat de bodem verontreinigd raakt. Deze vloeistofkerende betonvloeren vragen wel het nodige in de interne organisatie; denk hierbij aan het verplicht gebruiken van een incidentenmanagement, jaarlijks inspecteren op eventuele tekortkomingen, documenteren en bewaren van de resultaten van de inspectie. Als vloeistofkerende betonvloeren niet volstaan, dienen er vloeistofdichte betonvloeren gerealiseerd te worden. Deze kunnen gedurende langere tijd vloeistoffen tegenhouden. Omdat de vloeistofdichtheid niet visueel kan worden vastgesteld moeten vloeistofdichte betonvloeren 1x in de 6 jaar geïnspecteerd/gekeurd worden door een onafhankelijk en geaccrediteerd inspectiebureau, die bij goedkeuring een Verklaring Vloeistofdichte Vloeren (VVV) verstrekt. Een voorwaarde die beschreven staat in de VVV is dat vloeistofdichte betonvloeren jaarlijks intern gecontroleerd worden op eventuele tekortkomingen zoals bijvoorbeeld scheuren, het kitwerk e.d..

Algemeen: In elk type betonvloeren kan een vloerverwarmingssysteem worden geplaatst en is het mogelijk polypropyleenvezels toe te passen, al helpen deze alleen plastische krimpscheuren te voorkomen en kunnen geen dienst doen als vervanging van wapening dan wel staalvezels. Bij betonvloeren op een dragende ondergrond raden wij aan om eerst een goede isolatie te leggen met daaroverheen een plastic onderfolie, dit om optrekkende kou en vocht van onder te weren. Een kantstrook tegen de wand dient bij het toepassen van een isolatie en/of een vloerverwarmingssysteem te alle tijde geplaatst te worden om uitzetting van de vloer mogelijk te maken en om contactbruggen te voorkomen.

Onderstaand vindt u een opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen van woonbeton- en bedrijfsvloeren.

De voordelen van Woonbeton- en bedrijfsvloeren

  • zijn kwalitatief, duurzaam, slijt- en krasvast,
  • hebben een breed toepassingsgebied door hun veelzijdigheid,
  • zijn onderhoudsvriendelijk,
  • hebben een industrieel en robuust uiterlijk,
  • kunnen naadloos worden aangebracht,
  • hebben een goede warmtegeleiding.

De nadelen van Woonbeton- en bedrijfsvloeren

  • kunnen niet worden uitgesloten van scheurvorming,
  • hebben kans op lichte kleurnuances bij het toepassen van een kleurstof gemengd door een slijtlaag,
  • worden vaak handmatig en machinaal afgewerkt en dat kan kleine afwijkingen geven,
  • met staalvezels hebben kans op uitstekende vezels boven het oppervlak.

Offerte?

Heb je specifieke wensen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Neem contact

met ons op

Heb je vragen of wil je graag snel met ons in contact komen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×