Anhydriet gebonden gietvloeren
Een anhydriet gebonden gietvloer is, net als een zandcementdekvloer, een niet-constructieve vloer die direct in het werk op de draagvloer wordt aangebracht.
Meer informatie over anhydriet gebonden gietvloeren vindt u op deze pagina. Kunt u het antwoord op uw vraag hier niet vinden? Wij helpen graag verder. Kijk op pagina contact voor onze gegevens, openingstijden en het contactformulier. Wilt u een offerte aanvragen, dan verzoeken wij u vriendelijk dit te doen via onze pagina offerte. Is dit toch niet het type vloer wat u zoekt; kijk dan gerust verder op onze website en zie in welke vloeren wij nog meer gespecialiseerd zijn.
Anhydriet gebonden gietvloeren
Een anhydriet gebonden gietvloer wordt aangebracht met als doel:
- een gewenst peil te realiseren,
- als drager te fungeren voor een later aan te brengen vloerafwerking; denk hierbij aan tegels, tapijt, marmoleum, coating, enz.
De wijzen waarop de anhydriet gebonden gietvloer aangebracht wordt op de draagvloer kan verschillen van:
- al dan niet hechtend,
- niet-hechtend (scheidingslaag ertussen),
- zwevend op een isolatiemateriaal.
Indien omschreven in bestek, door ons geadviseerd of gewenst door principaal kunnen wij zorgen voor het leveren en aanbrengen van isolatiemateriaal, kantstrook, plastic onderfolie en hechtprimer. Eventuele vloerverwarming dient principaal zelf aan te brengen/laten brengen.
Onderstaand de systemen die wij kunnen aanbieden bij het vervaardigen van anhydriet gebonden gietvloeren:

Natte productiesysteem
De vloeibare mortel wordt in een truckmixer kant-en-klaar aangeleverd op de bouwplaats. Via een goot wordt de mortel verplaatst in een door ons computergestuurde vloerenpomp die deze dan naar de werkplek transporteert met behulp van slangen. De voordelen van dit systeem zijn dat er constante kwaliteit gewaarborgd is, de producten KOMO-gecertificeerd zijn, de werkplek schoon en opgeruimd achter blijft.

Mobiele menginstallatie
Indien gewenst kunnen wij ook zorgen voor een mobiele menginstallatie.
Specificaties
De anhydriet gebonden gietvloeren worden door ons volgens de toepasselijke NEN-normen aangebracht.
Mortel: De mortel waarmee deze vloeren worden gemaakt varieert van druksterkte C12 t/m C35, is vloeibaar en de anhydriet (op basis van calciumsulfaat CaSO4) is een niet-hydraulisch bindmiddel.
Droogtijd: Voor de droogtijd van anhydriet gebonden gietvloeren wordt een richtlijn van 1 week per cm vloerdikte aangehouden. Door de anhydriet gebonden gietvloeren te schuren en de eventuele vloerverwarming te activeren kan de droogtijd verkort worden. Let wel; er hebben meerdere factoren invloed op het drogingsproces.
Zwevend: Bij zwevende anhydriet gebonden gietvloeren is de keuze van welk isolatiemateriaal voorgeschreven/toegepast wordt sterk afhankelijk van de functie waar het voor dient. Om bijvoorbeeld contactgeluid te reduceren wordt gebruik gemaakt van akoestische isolatie maar voor warmtereductie is weer een thermische isolatie nodig. Bij een type isolatie dat snel het water uit de mortel kan onttrekken is het raadzaam om daar een plastic onderfolie op aan te brengen. Tevens dient er een kantstrook tegen de wand geplaatst te worden om contactbruggen te voorkomen.
Vloerverwarming: Als (zwevende) anhydriet gebonden gietvloeren voorzien worden van een vloerverwarmingssysteem dient er een kantstrook tegen de wand geplaatst te worden om uitzetting van de vloer op te vangen.
Niet hechtend: Bij niet hechtende anhydriet gebonden gietvloeren wordt door middel van plastic onderfolie de dekvloer los gehouden van de draagvloer. Om contactbruggen te voorkomen moet er een kantstrook tegen de wand geplaatst worden.
Hechtend: Als anhydriet gebonden gietvloeren hechtend worden aangebracht op de draagvloer, dient deze ondervloer eerst goed met een hechtprimer behandeld te worden. Dit voorkomt tevens dat het water te snel uit de mortel wordt onttrokken.
Eindafwerking: Tijdens het drogingsproces van anhydriet gebonden gietvloeren ontstaat er een losliggend calciumcarbonaathuidje dat als de eindafwerking vast dient te liggen er eerst afgeschuurd moet worden. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat op anhydriet gebonden gietvloeren de cementgebonden lijmen en egalisaties voor onthechting kunnen zorgen.
Onderstaand vindt u een opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen van anhydriet gebonden gietvloeren.
De voordelen van Anhydriet gebonden gietvloeren
-
zijn in meerdere kwaliteiten leverbaar,
-
kunnen dagproducties halen van ± 1.500m2, wat betekent minder dilataties,
-
vervaardigen is minder arbeidsintensief,
-
zijn nagenoeg zelf verdichtend en hebben een goede warmtegeleiding,
-
hebben geen noodzakelijke krimpwapening nodig,
-
hebben een hoge buigtreksterkte en zijn bij uitstek geschikt als zwevende dekvloeren.
De nadelen van Anhydriet gebonden gietvloeren
-
kunnen niet buiten en in vochtige ruimtes worden toegepast,
-
zijn niet geschikt voor eindafwerking,
-
kunnen niet op afschot worden aangebracht,
-
hebben een ondergrond nodig die geen gaten-kieren en/of openingen heeft,
-
vragen meer aandacht voordat een eindafwerking kan worden aangebracht.